קנבינואידים, הם מולקולות, רכיבים פעילים הקיימים בצמח הקנאביס. קנאביס מכיל עשרות קנבינואידים, לא כולם מוכרים למדענים ועדיין לא ברור מה הסגולות של כל אחד ואחד מהם. עולם המדע חקר בעשורים האחרונים את הקנבינואידים המפורסמים בצמח – THC, הרכיב משנה התודעה שגורם תחושת "היי" וכן את CBD, הרכיב שאינו פסיכואקטיבי ובעל תכונות תרפויטיות רבות. עם זאת, ככל שמתקדם המחקר נחשפים עוד קנבינואידים בצמח אשר גם הם בעלי סגולות רפואיות. אחד מהם הוא CBG, אשר כבר היום מופקים ממנו שמני קנאביס.
הכירו את השחקן החדש, CBG.
מהו CBG?
CBG, הוא קיצור שמו המלא של קנבינואיד זה, Cannabigerol, והוא מצוי בריכוזים נמוכים בצמח הקנאביס (לרוב פחות מאחוז אחד). למרות שיעורו הנמוך בצמח, הוא צורת המוצא של חלק מהקנבינואידים בקנאביס. למעשה THC ו-CBD, שני הקנבינואידים המפורסמים בצמח, החלו את דרכם כ-CBG, באמצעות פעילות אנזימים, בהמשך עם חשיפתם לאור ולחום הם משנים את תצורתם (דקרבוקסילציה) והופכים קנבינואידים THC ו-CBD. תהליך זה קורה עם קנבינואידים נוספים בקנאביס שהחלו את דרכם כ-CBG. מסיבה זו, יש המכנים את הקנבינואיד הזה בשם "האמא של הקנבינואידים".
האם ל-CBG יש סגולות רפואיות?
המחקר באשר להשפעתו הרפואית של CBG עוד מצוי בתחילתו, אולם בשנים האחרונות נמצאו עדויות לכך שהוא ניחן בסגולות רפואיות.ב שונה מ-THC, הוא אינו משנה תודעה והיום כבר מופקים ממנו מוצרים כמו שמן CBG. בסקירה מדעית שפורסמה ב-2021, החוקרים ציינו מספר מחקרים המצביעים על הפוטנציאל הרפואי של CBG לטיפול בהפרעות עצביות (פרקינסון, טרשת), סיוע לטיפול בדלקות ובכללן מחלות מעי וכן יעילות להורדת לחץ דם, לסיוע לגלאוקומה ולשיפור הרגישות לאינסולין. כמו כן, לא נמצא במחקרים שנעשו עד כה, כי צריכת CBG גורמת תופעות לוואי שכן אינו משנה תודעה.
שמן CBG:
כאמור תעשיית הקנאביס כבר מציעה מגוון שמנים מבוססי CBG. שמנים אלו מופקים ממיצוי של צמחי המפ ושמן נשא המשמש למהילת המיצוי. לעיתים בשמן CBG, מוהלים גם מיצוי של CBD כדי לחזק את הסגולות הרפואיות שלו. בסקר שפורסם ב-2022, בכתב העת "מחקר קנאביס וקנבינואידים", נשאלו מטופלים אשר צורכים שמן CBG, האם צריכתו גרמה להם תופעות לוואי. התשובות הצביעו על תופעות לוואי זניחות כמו יובש בפה, עייפות, שינויים בתחושת הרעב ויובש בעיניים. כאמור יש עוד להרחיב את המחקר על CBG והשפעתו על בני אדם כדי להבין את הפוטנציאל הרפואי הגלום בו.